Ayurveda

Ayur – život   Veda – znanost, ayurveda je jedinstvena, prirodna znanost, koja promatra svaku osobu individualno i takav joj je prilaz u rješavanju problema, sistematičan i vjerojatno kod svakoga različit. Nastala u području sadašnje Indije stara je 5,000 godina i baza je svim poznatim medicinama… zapadnoj, kineskoj, tibetanskoj, indijskoj, grčkoj, egipatskoj…

Ayurveda je zdravorazumska vrsta medicinskog sistema. Koristi jednostavne i za razumijevanje lake principe i idealna je za prevenciju. Bazira se na 5 prirodnih elemenata, zrak, prostor (eter), vatra, zemlja i voda. Tih 5 istaknutih stanja objašnjavaju unutrašnje i vanjske sile, čijim zgrušnjavanjem nastaju DOSHE Vata, Pitta i Kapha, koje ovise i okusima koje unosimo u sebe.

VATA osobine: suha, lagana, hladna, brza, u pokretu, suptilna/inteligentna, gruba…

PITA osobine: lagano zauljena, vruća, oštra, kisela, opora, fluidna, vodena

KAPHA osobina: zauljena, teška, hladna, spora, stabilna, ljepljiva, dosadna, nezainteresirana…

Definicija zdrave osobe po Ayurvedi: Individua kojoj su doše u balansu, probavni sustav (Agni) u balansu, tjelesna tkiva i izbacivanje toksina funkcioniraju normalno (kroz znoj, stolicu, urin...), kao i zdrav mentalni sklop koji zrači pozitivnom energijom.

U Ayurvedi važno je što se jede, ali još je važnije kako se jede i probavlja. Hrana je zdravlje i potencijalno disbalans. Ne postoji jedan čarobni tip dijete ili prehrane koji je moguće primijeniti na sve, različite smo individue s različitim potrebama i takva bi trebala biti i prehrana. Otkrijte osvježavajuću jednostavnost izgradnje savršenog zdravlje kroz Ayurvedu i probudite u Vašem tijelu prirodnu moć iscjeljivanja i istinske vitalnosti.

Kroz ayurveda konzultacije prepoznat ćemo zajedno Vaše zdravstveno stanje, vaše stanje probave i disbalansa ako postoji.

Pružit ćemo Vam integriranu rutinu, vježbe, individualne dijetalne preporuke za sva godišnja doba, kao i osnovne principe Ayurvedskog čišćenja (detoksikacije) , kako bi se spriječilo nakupljanje toksina. Dobit ćete sve alate koji mogu radikalno promijeniti vaše zdravlje i fizičke i mentalne sposobnosti, jednostavno i prirodno.

Ayurvedske terapije u Centru Bella

Preporuka je da se sve terapije izvode u seriji od najmanje 5-7 uzastopnih tretmana za najbolju učinkovitost.

Abhyanga - koža je naš najveći organ i zaštita od vanjskih ‘predatora’ brinimo o njoj jer nas čuva. Abhyanga masaža toplim, hladno cijeđenim sezamovim uljem punim kalcija, magnezija i cinka, opustiti će Vas, potaknuti cirkulaciju, nahraniti tkiva, potaknuti izlučivanje toksina i djelovati blagotvorno i revitalizirajuće za živčani sustav i cijelo tijelo.

Udwarthanam - suha masaža biljnim preparatima koja potiče cirkulaciju, diže energiju, izbacuje višak nakupljene tekućine i toksina u tijelu. Koristi se i kod terapija mršavljenja i protiv celulita.

Shirodara - jedinstvena terapija 30 - 45 min izlijevanja toplog biljnog ulja na čelo. Tretman koji duboko opušta, koristi se kod neurološko-psiholoških problema, smanjuje napetost, tjeskobu, poboljšava kvalitetu sna i jača živčani sustav.

Abhyanga + Shirodara kraljevska terapija u trajanju od 90min, kombinacija masaže cijelog tijela toplim sezamovim uljem i izlijevanja toplog ulja na čelo. Kombinacija najboljeg iz Abhyanga i Shirodara terapije.

Swedana - ayurvedska sauna koja zagrijava tijela i znojenjem potiče izbacivanje toksina. Izuzetno je blagotvorna u kombinaciji sa drugim terapijama jer aplicirano ulje ili preparate na koži učinkovitije uvodi u sustav, a znojenjem izbacuje toksine.

Kati or Greeva Basti - aplikacija toplog herbalnog ulja na donji dio leđa ili vrat. Djeluje blagotvorno na mišićno živčani sustav i kod lokalnih upala.

Pinde / Kizhi Navara, Elly or Potli - terapija biljnim preparatima u zavežljajima, koji se apliciraju lokalno ili po cijelom tijelu grijanjem u toplom ulju ili mlijeku, po potrebi. Djeluje na koštano mišićno sustav, opušta i drenira lokalnu upalu, smanjuje bol i opušta.

Nasya / Sinusi - čišćenje sinusnog kanala kojem prethodi masaža i parenje, te aplikacija posebnog herbalnog ulja

Netra terpana - uljna terapija za oči, koja čisti i potiče prirodno vlaženje, djeluje na vid i razne očne bolesti.

Basti - klistir koji se izvodi biljnim uljem ili biljnim preparatima, što ovisi o konkretnom problemu. Djeluje na skoro sve Vata dominantne poremećaje.

Ayurveda paket tretmani bazirani na 5 uzastopnih terapija (jedan tjedan):

Detoksikacija

Konzultacije 30min

5x Abhyanga

5x Swedana

3x Matra Basti

1x Nasya čišćenje sinusa

3 dana snehapana- konzumacija ghee-a uz dnevne masaže i saunu

1 dan laksativ biljni ili uljni

Mršavljenje

Konzultacije 30min

3x Abhyanga

2x Udwartanam

5x Swedana

2x Matra Basti

3x Nasya

3 dana snehapana- konzumacija ghee-a uz dnevne masaže i saunu

1 dan laksativ biljni ili uljni

Rejuvenation - Pomlađivanje

Konzultacije 30min

3x Shirodara

5x Abhyanga

2x Swedana

2x Matra Basti

2x Nasya

3 dana snehapana- konzumacija ghee-a uz dnevne masaže i saunu

1 dan laksativ biljni ili uljni

Centar Bella

Centar Bella ima jedinstven i cjelovit pristup zdravlju i ljepoti.

Centar Bella Info

Centar Bella

CENTAR BELLA j.d.o.o.

Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb

OIB: 28716084107

+385 1 4550 107

+385 1 4611 118

info@centar-bella.hr