Osteoporoza - ayurvedske terapije i dijeta

Ayur – život Veda – znanost, ayurveda je jedinstvena, prirodna znanost, koja promatra svaku osobu individualno i takav joj je prilaz u rješavanju problema, sistematičan i vjerojatno kod svakoga različit. Nastala u području sadašnje Indije stara je 5,000 godina i baza je svim poznatim medicinama... zapadnoj, kineskoj, tibetanskoj, indijskoj, grčkoj, egipatskoj...

Ayurveda je zdravorazumska vrsta medicinskog sistema. Koristi jednostavne i za razumijevanje lake principe i idealna je za prevenciju i detoksikaciju, čišćenje organizma. Bazira se na 5 prirodnih elemenata, zrak, prostor (eter), vatra, zemlja i voda.

Tih 5 istaknutih stanja objašnjavaju unutrašnje i vanjske sile, čijim zgrušnjavanjem nastaju DOSHE Vata, Pitta i Kapha, koje ovise o individualnoj konstituciji, životnim navikama, životnom stilu i prehrani. VATA osobine: suha, lagana, hladna, brza, u pokretu, suptilna/inteligentna, gruba...
PITA osobine: lagano zauljena, vruća, oštra, kisela, opora, fluidna, vodena
KAPHA osobina: zauljena, teška, hladna, spora, stabilna, ljepljiva, dosadna, nezainteresirana... Definicija zdrave osobe po Ayurvedi: Individua kojoj su doše u balansu, probavni sustav (Agni) u balansu, tjelesna tkiva i izbacivanje toksina funkcioniraju normalno (kroz znoj, stolicu, urin...), kao i zdrav mentalni sklop koji zrači pozitivnom energijom.

U Ayurvedi važno je što se jede, ali još je važnije kako se jede i probavlja. Ne postoji jedan čarobni tip dijete/prehrane koji je moguće primijeniti na sve, različite smo individue s različitim potrebama i po ayurvedi takva bi trebala biti i prehrana.

Savjeti za dobro zdravlje po ayurvedi:

—    Dynacharyas -  dnevna rutina i režim

—    Rithucharyas – sezonska rutina i režim

—    Vega–adharanam – NE potiskivanje prirodnih potreba Annapana vidhi- Pravilna individualna dijeta / prehrana

—    Swasthyopadessa – Pravilna zdravstvena njega

—    Sadvrittam – Pravilan način života

—    Postupci pod medicinskim nadzorom:

—    Sodhanam – Sezonski/periodično čišćenje - Panchakarma

—    Rasayanam – Upotreba prikladnih rejuvenatora (regeneratora, pomlađivača)

Osteoporoza je bolest karakterizirana gubitkom koštane gustoće i propadanjem mikroarhitekture kostiju. Procijena je da od osteoporoze boluje najmanje 200 miliona žena u svijetu, a najznačajnija je postmenopauzalna osteoporoza

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), osteoporoza je bolest koja nastaje kao posljedica smanjenja koštane mase I poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju podložne prijelomima.

Klinički, osteoporoza može prolaziti bez simptoma ili s bolovima u kostima, mišićima, posebno u lumbalnom djelu. Osobe mogu oboljeti od osteoporoze, a da godinama nemaju simptome, jer osteoporoza simptome daje veoma kasno, odnosno kad se simptomi jave oboljenje je već u odmakloj fazi.

Rana dijagnostika osteoporoze je značajna zbog velikog postotka obolijevanja, radi sprječavanja ozbiljnih posljedica i komplikacija. Dijagnostika i praćenje terapijskih efekata osteoporoze postavlja se na osnovu historije bolesti, kliničkog pregleda, dodatnih laboratorijskih i fizičkih ispitivanja. Danas se dijagnoza postavlja veoma jednostavno, aparatima koji mjere gustinu koštane mase i to najčešće UZV screening pete, Rtg snimka, CT snimka scintigrafija i koštana biopsija. Moguće je koristiti i neinvazivne metode, posebno za tok praćenja liječenja kao nalaze krvi i urina.

Na PubMedu, National Libery of Medicine pronašao sam 13 znanstvenih radova koje govore o lječenju osteoporoze is perspective Ayurveda.

U Ayurvedi osteoporoza je poznata kao ‘Vata’ poremećaj, normalan i prirodan poremećaj ljudi starije dobi 50+ godina. Prehrana koja se preporučuje kod osteoporoze je 'Vata dijeta', što u osnovi znači da se izbjegavaju gorki, ljuti, opori okusi, prehrana je bez stimulansa kofein, alkohol, cigarete... i sa reduciranim unosom crvenog mesa.

Ayurvedskim zapisi ne poznaju klinička istraživanja koji govore o Osteoporozi, ali ima dva stanja koji se mogu povezati sa našim opisom bolesti, to su Asthikshaya i Asthisaushirya. Asthikshaya je “smanjenje koštanog tkiva” andAsthisaushirya znači “porozne kosti”.

Studija o učinku Maja Basti, terapeutskog klistira s biljkom Asthi Shrinkhala (Cissus quadrangularis), Ajay K. Gupta,Nehal Shah i A. B. Thakara, pokazala je da od 12 pacijenata 12.5% njih imalo je izraziti ili srednji napredak, a 75% je imalo malo poboljšanje.  U studiji pacijenti su tokom 16 dana imali klistir od mlijeka sa 2x 500mg kapsula Cissus quadrangularis, 3x dnevno. Iz ove studije zaključeno je da klistir sa Cissus quadrangularis ima ohrabrujiće rezultate u kontroli osteoporoze isto tako poboljšava generalno stanje pacijenata. U drugoj odabranoj studiji od 13, Natural products as alternative treatments for metabolic bone disorders and for maintenance of bone health,Putnam SE, Scutt AM, Bicknell K, Priestley CM, Williamson EM. Zaključuje se da biljke kao što su kadulja, majčina dušica, ružmarin i kanaboidi, njihovi ekstrakti i eterična ulja imaju pozitivan učinak u povećanju gustoće koštanog tkiva u sinergiji sa posebnim režimom prehrane.

Dijetna prehrana i terapija kod Vata poremećaja:

Osnova svakog liječenja u Ayurvedi je čišćenje organizma od toksina. Razvojem znanosti i tehnologije znamo da kalcij i minerali iz kostiju služe u ‘obrani ‘ organizma od toksina. Oni vežu, izoliraju slobodne radikale u tijelu koji suu uvećanom broju, uslijed prestanka redovite mjesečnice kod žena I tog prirodnog detoksikacijskog procesa u tijelu, nepravilne prehrane, životnog stila i prirodnih procesa u organizmu. Kod Vata poremećaja osnovni detoksikacijski process je klistir (basti, enema) i zdrava flora debelog crijeva ima izuzetan efekt i na osteoporozu i to je početak terapije. Nakon toga vrši se prilagodba prehrane kako bi se održala zdrava flora debelog crijeva, poboljšala probava i apsorpcija unesenih nutrijenata o organizam.

BALANSA – VATA (kiselo, slano, slatko)

  • Hrana treba biti svježe pripremljena, dobro kuhana, blago začinjena i napravljena od svježih cijelovitih sastojaka
  • Favorizira se topla, kuhana hrana, topli napitci. IZBJEGAVAJTE hladna pića, napitke, hladne ili zaleđene deserte (sladoled)
  • Izaberite mekanu, nemasnu hranu kao kuhano povrće, kuhane žitarice, kuhano voće i jušno uz suhu i tvrdu hranu
  • Izbjegavajte sirovo povrće osim ponekad u malim količinama (salate)
  • Jedite dovoljno, posebno ako imate manjak kg i uključujte zdrava hladno prešana ulja (maslinovo, sezamovo), sjemenke, orašaste plodove koji bi trebali biti kuhani ili potopljeni u vodu preko noći za bolju probavu.
  • Jedite polako i smireno, bez gledanja TV-a, obavljanja poslova ili snogu
  • Izbjegavajte gazirana pića, kavu, čokoladu
  • Nevegetarjanci  neka jedu perad, ribu i jaja. Izbjegavati crveno meso
  • Izbjegavati tešku hranu kao, tvrdi sirevi, smrznutu hranu, sirovu, prženo, konzervirano,procesuirano, staro ili fermentirano, masno...

HRANA ZA BALANSIRANJE VATE

  • POVRĆE: šparoge, tikvice, komorač, mrkve, rajčice, artičoke, krastavci, bundeve, brokoli, špinat, blitva. U malim količinama slatki krumpir (batat), grašak, mahune... IZBJEGAVAJTI: salate, sirovo povrće, krumpir, cvjetaču, zelje, prokulice
  • ULJA: maslinovo, sezamovo ili suncokretovo sve hladno prešano
  • ZAČINI: kim, đumbir, sjemenke senfa (gorušica), češnjak, bosiljak, peršun, cimet, kardamon, klinčići, komorač, crni peper, kurkuma. IZBJEGAVATI: luk, ljute začine (čili, salsa i crvenu papriku)
  • VOĆE: slatko grožđe, šljive, trešnje, kivi, breskve, marelice, mango, ananas,,narandže, grejp. Reducirajte banane, sirove jabuke i sirove kruške. Sušeno voće namočiti u vodu preko noći prije upotrebe
  • ŽITARICE: kuskus, integralna pšenica, riža i pasta
  • PROTEINSKA HRANA: grah, leće, meso piletina, riba, puretina, jaja... Mlijeko toplo, sirevi svježi, mladi... Mozzarela, ricotta, sir i vrhnje...

Nebojša Rađenović

Ayurvedski Savjetnik

REFERENCE:

1. Gupta AK, Shah N, Thakar AB. Effect of Majja Basti (therapeutic enema) and Asthi Shrinkhala (Cissus quadrangularis) in the management of Osteoporosis (Asthi-Majjakshaya) AYU. 2012;33:110–3.[PMC free article] [PubMed]

2. Muthusami S, Senthilkumar K, Vignesh C, Ilangovan R, Stanley J, Selvamurugan N, et al. Effects of Cissus quadrangularis on the proliferation, differentiation and matrix mineralization of human osteoblast like SaOS-2 cells. J Cell Biochem. 2011;112:1035–45. [PubMed]

3. Parisuthiman D, Singhatanadgit W, Dechatiwongse T, Koontongkaew S. Cissus quadrangularis extract enhances biomineralization through up-regulation of MAPK-dependent alkaline phosphatase activity in osteoblasts. In Vitro Cell Dev Biol Anim. 2009;45:194–200. [PubMed]

4. Potu BK, Bhat KM, Rao MS, Nampurath GK, Chamallamudi MR, Nayak SR, et al. Petroleum ether extract of Cissus quadrangularis (Linn.) enhances bone marrow mesenchymal stem cell proliferation and facilitates osteoblastogenesis. Clinics (Sao Paulo) 2009;64:993–8. [PMC free article] [PubMed]

5. Prof. dr. Dijana Avdić i dr. Edin Buljigić, Kako spriječiti i kako liječiti Osteoporozu. Sarajevo 2008

6. Mosekilde L. Vitamin D and the elderly. Clin Endocrinol (Oxf.) 2005;62(3):265-81

7. National Osteoporosis Foundation ‘Fast facts on Osteoprosis’ www.nof.org

8. Gupta G.,Arnow WS. Treatment of postmenopausal osteoporosis. Compr Ther. 2007;33(3):114-9.

9.Cashman K:D. Diet, nutrition, abd bone health. J. Nutr 2007;(11 Suppl):2507S-2512S

Centar Bella

Centar Bella ima jedinstven i cjelovit pristup zdravlju i ljepoti.

Centar Bella Info

Centar Bella

CENTAR BELLA j.d.o.o.

Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb

OIB: 28716084107

+385 1 4550 107

+385 1 4611 118

info@centar-bella.hr