Urtikarije, osip, svrab, iritacija kože, alergije... Preventiva i prva pomoć

Urtikarije su najčešće manifestirane kao otekline i crvenilo, a uzrokovane oslobađanjem jedne tjelesne kemikalije, histamina. Postoje mnogi faktori koji mogu izazvati takvu reakciju, od ogrebotine, topline ili hladnoće do niza reakcija na hranu, kemikalije i aditive. Dakle, prvi korak ka kontroli i eliminaciji reakcija je pronalazak uzroka, okidača i njegovom uklanjanju ili izbjegavanju.

Testirajte se i izbjegavajte alergene
Najčešći uzrok urtikarija je reakcija na lijekove - osobito antibiotike (penicilin), uključujući i aspirin. Nažalost, penicilin je ponekad prisutan u hrani i piću kao što su mlijeko, meso i perad, te alergijske reakcije mogu nastati uslijed tih "skrivenih" antibiotika. Ako ste na terapiji antibioticima, obratite se svojem liječniku kako bi provjerili da li je to možda uzrok i da li je potreba za lijekovima veća od nelagode osipa. Salicilati su tvari koje se prirodno pojavljuju u biljkama (voću i povrću), a najpoznatiji su po tome što je acetil-salicilna kiselina aktivni sastojak aspirina. Oni skloni urtikarijama moraju pažljivo pristupiti unosu aspirina i salicilata. Od svih namirnica, voće ima najviše razine salicilata, pogotovo bobičasto voće, ananas i sušeno voće. Također treba izbjegavati sve sokove, jer oni mogu sadržavati koncentrirane salicilate. Visoke razine su pronađene i u menti, uključujući i zubne paste, žvakaće gume i čajeve. Pročitajte popis sastojaka u hrani i kozmetici kako bi se osiguralo što izbjegavati one koje sadrže salicilate.

PREHRANA
Hrana koju unosimo u organizam sve je više kontaminirana kemikalijama koje se koriste za pojačavanje boje, okusa, stabilizatora i konzervansa. Jedan od najčešćih aditiva u hrani koja uzrokuje reakcije je tartrazin, također poznat kao E102, koji se koristi kao pigment za bojenje hrane, narančaste i žute. Brojne studije pokazale su da je prehrana bez aditiva vrlo korisna i poželjna za osobe s osipima. Jesti svježu hranu, ekološki proizvedenu hranu, što bliže svojoj izvornoj formi je dobar način da se izbjegne potencijalna opasnosti komercijalno pripremljene hrane i dodatne kemikalije. Čest uzrok osipa je i reakcija na hranu. U namirnice koje su najčešći okidači ubrajaju se: mlijeko, riba, meso, jaja, grah i orašasti plodovi, kao i neki drugi mliječne čokolade, suhomesnate proizvode, piletinu, agrumi, školjke... Alkohol otežava stanje kod alergijskih reakcija te ga je stoga najbolje izbjegavati ili svesti na minimum. Izbjegavanje sumnjive namirnice je samo dio rješenja. Također je važno da metabolizam i probava funkcioniraju dobro. Nekoliko je studija pokazalo da probavne neravnoteže su uočene čak kod 85 posto pacijenata koji imaju kronični osip.

PROBAVA
Probava počinje u ustima i jako je važno žvakati hranu temeljito i dovoljno dugo. To omogućuje da probavni enzimi imaju veću površinu za rad te svoj posao obavljaju kako treba. Neki ljudi imaju nedostatak ili smanjenu količinu, probavnih enzimi, što rezultira da hrana ne bude ispravno metabolizirana. To je također veliki poticaj alergijama. Korisne bakterije pomažu kontrolu alergija povećanjem imuniteta crijeva. Za promicanje korisnih bakterija potrebno je smanjiti unos šećera i rafiniranih namirnica – koje potiču razvoj loših bakterija. Jedite puno vlakana koja su bogata voćem, povrćem, kao i probiotike kako bi potaknuti razvoj korisnih bakterija. Poželjno 'gorivo' za stanice sluznice tankog crijeva je glutamina. Dovoljna količina glutamina može pomoći oporavak i održavanje zdrave crijevne sluznice. Danas se može kupiti dodatak prehrani koji kombinira enzime, glutaminu i probiotike. Također dobro je uključiti i do 10 mg cinka - važnog mineral potrebnog za želučanu kiselinu. Vitamin C
Alergijske reakcije izazvaju oslobađanje histamina koja izazivaju simptome. Većina lijekova koji se preporučuju za osipe su antihistaminici; Međutim, vitamin C ispoljava brojne učinke protiv histamina - konkretno sprečava izlučivanje histamina od strane bijelih krvnih stanica i povećava njegovu detoksikaciju, lučenje iz tijela. Istraživanja pokazuju da 1,000mg vitamina C smanjuje krvni histamin za oko 20 posto, a 2,000mg smanjuje histamin za više od 30 posto. Vitamin C se preporučuje svima i to 1,000mg (1 g) dnevno, iako 2,000mg (2g) ili više je optimalno za većinu ljudi. Ako patite od alergijskih simptoma, možete povećati taj iznos i dva i više puta. Budući da vitamin C metaboliziramo brzo i izlazi iz tijela u roku od šest sati, najbolje ga je uzeti u podijeljenim dozama, ili 1,000mg ujutro i 1,000mg na ručak ili kod uzimanje veće količine, 1,000mg četiri puta dnevno. Možete povećati unos vitamina C kroz hranu koju jede kroz puno svježeg voća i povrća, iako bi tada trebali jesti ogromne količine da dođete npr do 2,000mg. Recimo 100g paprike sadrži oko 100 mg vitamina C, 100 g brokule sadrži 110 mg i 100g jagoda sadrži 60 mg i to uz pretpostavku da su svježe.

Namirnice koje sadrže vitamin C obično sadrže antioksidanse bioflavonoide kao što su hesperidin, rutin i kvercetin, a ovi bioflavonoidi mogu zapravo pomoći tijelu da apsorbira vitamin C - još jedan dobar razlog da jedete namirnice bogate vitaminom C.

Nadopuna prehrane kod alergija
Kvercetin je moćan antioksidans. Jedno istraživanje pokazalo je da od svih flavonoida, kvercetin ima najučinkovitiji djelovanje na lučenje histamina. Najbolji izvori hrane kvercetina su crveni luk, bazga, jabuke i bobičasto voće, ali ćete teško moći unjeti ga više od 20 mg dnevno. Količine dovoljne za dostatne terapeutske učinke iznose i do 500mg. Najbolji rezultati postižu se dopunom 250 mg dva puta dnevno i vitaminom C. Bromelain je skup enzima koje nalazimo u ananasu i koji ima značajna anti-upalna svojstva. Možete ga u
zmite do 300 mg dnevno, ako imate alergijsku reakciju, ili po 100 mg dnevno kako bi smanjili alergijsku potencijal. Methylsulfonylmethane (MSM)mineral koji ima toliko prednosti za alergičare da je teško znati gdje početi. Tako dugo dok patite od bilo kakvih alergijskih simptoma, dobro ga je uzimati u nadupuni na dnevnoj bazi. Preporuča se za početak uzimati 500mg ili upola manje ako se uzima u kombinaciji s drugim anti-alergentima. Glutamin je bitan za brzi oporavak sluznice, a i smanjuju alergijski potencijal. To je također snažan nutrijent za potporu pravilnog rad imunološkog sustava i crijevne membrane. U sklopu dnevnog antialergijski režima, uzetmati do 500 mg. Neki dodaci sadrže kombinacije tih protuupalnih nutrijenata, tako da ih možete uzeti u jednoj tableti. Snažni prirodni protuupalni namirnice uključuju plavu ribu, sjemenke, prirodna hladno cijeđena ulja, đumbir i kurkuma.


Reducirati stres Mnogi ljudi smatraju da oni reagiraju na stresne događaje s osipom kože. Stres izaziva sve vrste promjena unutar našeg tijela, uključujući smanjenje imuniteta, što može biti razlog ovakvih reakcija. Istraživanja su pokazala da osobe s kroničnim urtikarijama imaju više stresa uživotu. Bilo da se krene od podrške obitelji, strategija suočavanja sa problemima, meditacijom, jogom, fizičkom aktivnosti, opuštanjem ili utjecaja na životne događaje sve što činite za sebe pomaže, a pomoći će i ljudima oko Vas. Uživajte u životu jer ovdje smo samo jednom!

* Izvor / reference                                           

P Holford, 'Solve your skin problems', London (2013)

A Chaudary, A Porter-Blake, P Holford, ‘Indices of Pyridoxine Levels on Symptoms Associated with Toxicity: A Retrospective Study’, Journal of Orthomolecular Medicine, (2003); 18(2); 65-76.


Molimo Vas da obratite pažnju da su sve informacije dane na ovoj web stranici isključivo u opće informativne svrhe. Posebno, nijedna od informacija sadržanih ovdje nije namijenjena da bude medicinski savjet na bilo koji način. Za savjete oko specifičnih bolesti i/ili korištenja nekog lijeka ili medicinskog sredstva predstavljenog ovdje, molimo Vas, posavjetujte se sa stručnjakom za zaštitu zdravlja ili svojim liječnikom.

Centar Bella

Centar Bella ima jedinstven i cjelovit pristup zdravlju i ljepoti.

Centar Bella Info

Centar Bella

CENTAR BELLA j.d.o.o.

Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb

OIB: 28716084107

+385 1 4550 107

+385 1 4611 118

info@centar-bella.hr