Kako sačuvati zdravlje kože?

Koža. Što bi bez nje? Ne samo da čuva naše unutrašnje organe unutar nas, nego nas i štiti od infekcija, radijacije i dehidracije… utopljava nas i čini nas lijepima.I dok smo mi većinom zaokupljeni vanjskom kožom, unutrašnja koža pluća, organa i probavnog trakta pokriva puno veću površinu. Cijela njena površina promijeni se svakih 20 dana i njena ‘kvaliteta’ ovisi većinom o tome što jedemo.

 

Mi ćemo ovdje govoriti o vanjskoj koži koja ima dva sloja dermis, unutrašnji donji sloj koji sadrži dermalne stanice koje čine temelj svih kožnih stanica, plus mrežu krvnih žila, žlijezdi i živčanih završetaka.

Vanjski sloj kože epidermis sastoji se od dermalnih stanica koje gube vlažnost krećući se prema površini. Površina kože je mješavina tih mrtvih epidermalnih stanica koje se ljušte i otpadaju i konstantno zamjenjuju novim.

Dermis se sastoji u velikom djelu od kolagena koji daje koži čvrstoću i strukturu. Utkane između dermis i epidermisa su površine elastina koji daje koži elastičnost.

Kolagen čini i do 70% kože i 20% cijeloga tijela. Eto zašto je dobro stanje kolagena važno i za dobro stanje cijelog organizma!

Prema nekim istraživanjima godišnje, starenjem, se gubi oko 1% kolagena kod normalne odrasle zdrave osobe, ali to se može uvelike usporiti, a nekim novim tehnologijama kao radiofrekvencija možda i nekim dijelom reverzirati.

Ishrana je fundamentalno uključena u svaki proces razvoja i zdravlja kože. Počevši od dermisa, kolagen nastaje kad vitamin C pretvara aminokiseline u hidrokiseline. Znači bez vitamina C nema kolagena.

Fleksibilnost kolagena i elastina smanjuje se vremenom a uzrok tome su oštećenja nastala uzrokovana slobodnim radikalima. Oštećenja se mogu smanjiti i limitirati antioksidantima kao vitamin A, C i E, selenom.

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled… Nedostatak esencijalnih masnih stanica suši kožu.

Zdravlje stanica kože ovisi i o dovoljnoj količini cinka koji je potreban za adekvatnu proizvodnju nove generacije kože. Nedostatak cinka dovodi do strija i lošeg zacijeljena i povezuje se sa širokim spektrom problema kože varirajući od akni do ekcema.

Stanice kože isto tako proizvode kemikaliju koja uz prisustvo sunčeve svjetlosti stvara vitamin D koji je potreban za održavanje balansa kalcija u organizmu.

Kako sačuvati zdravu kožu?

Za zdravu kožu limitirajte unos alkohola, kave, cigareta, šećera i zasićenih masti (meso i mliječni proizvodi), povećajte unos svježeg voća, povrća, vode, čajeva i prirodnih sokova. Voće i povrće bi trebalo biti iz eko proizvodnje jer pesticidi i herbicidi osim što umanjuju nutricionističku vrijednost utiču i na naše zdravlje. Isto tako važno je uzimati multivitamine i mineralne nadomjeske, plus najmanje 1000mg vitamina C dnevno.

Radiofrekvencija, zagrijavanje kože ovom metodom dovodi do poboljšanja metabolizma stanica, povećanja mišićnog tonusa i elastičnosti tkiva te aktivacije fibroblasta i stvaranja novog kolagena. Uspješno se koristi kod sljedećih indikacija:

  • pomlađivanje kože, (skin rejuvenation, tissue Tightening)
  • poboljšanje mišićnog tonusa,
  • uklanjanje celulita,
  • uklanjanje masnih naslaga,
  • poboljšana relaksacija kože,
  • poboljšan izgled crvenih strija.

RDT (radijalna endodermna terapija), poznatija kao vakuum. Vakuum dovodi do distenzije kapilara, vazodilatacije prokrvljenosti površinskog sloja kože, a samim time i bržoj detoksikaciji, izmjene tvari/toksina u površinskom djelu kože.

Za više informacija o ovoj temi kontaktirajte Centar Bella na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 01/4550-107

Centar Bella

Centar Bella ima jedinstven i cjelovit pristup zdravlju i ljepoti.

Centar Bella Info

Centar Bella

CENTAR BELLA j.d.o.o.

Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb

OIB: 28716084107

+385 1 4550 107

+385 1 4611 118

info@centar-bella.hr